Hoe herken je muizenkeutels
Jorn Pries
05/22/2024
4 min
0

Hoe herken je Muizenkeutels?

05/22/2024
4 min
0

Muizenkeutels zijn een veelvoorkomend probleem in huishoudens en kunnen een indicatie zijn van een muizenplaag. Ze vormen niet alleen een esthetisch probleem, maar kunnen ook gezondheidsrisico's met zich meebrengen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over muizenkeutels: hoe je ze herkent, wat de gezondheidsrisico's zijn, en hoe je ze effectief kunt opruimen en voorkomen.

Wat zijn muizenkeutels?

Muizenkeutels zijn de uitwerpselen van muizen. Ze zijn klein, donker en cilindrisch van vorm, meestal met spitse uiteinden. Een gemiddelde muis produceert tussen de 50 en 80 keutels per dag, wat snel kan leiden tot een aanzienlijke ophoping van uitwerpselen in gebieden waar muizen actief zijn. Deze uitwerpselen kunnen variëren afhankelijk van de leeftijd van de muis, hun dieet, en de tijd die ze in je huis hebben doorgebracht.

Hoe herken je muizenkeutels?

Muizenkeutels zijn relatief eenvoudig te herkennen. Enkele kenmerken zijn:

 • Grootte en Vorm: Muizenkeutels zijn meestal tussen de 3 en 6 millimeter lang en hebben een cilindrische vorm met spitse uiteinden.
 • Kleur: Ze zijn donkerbruin tot zwart van kleur, afhankelijk van het dieet van de muis.
 • Locatie: Je vindt ze vaak langs muren, in keukenkastjes, in voorraadkasten, op zolders en in andere ruimtes waar voedsel of schuilplaatsen beschikbaar zijn. Muizenkeutels kunnen ook worden gevonden in minder voor de hand liggende plaatsen zoals achter meubels, in kelders en in garages.

Muizenkeutels kunnen worden verward met uitwerpselen van andere kleine knaagdieren of insecten, zoals kakkerlakken. Het is belangrijk om het verschil te kennen, zodat je de juiste maatregelen kunt nemen. Kakkerlakuitwerpselen zijn meestal kleiner en minder uniform van vorm dan muizenkeutels.


Gezondheidsrisico's van muizenkeutels

Muizenkeutels kunnen verschillende gezondheidsrisico's met zich meebrengen, waaronder:

 • Ziekten: Muizenkeutels kunnen ziekteverwekkers zoals salmonella en hantavirus bevatten, die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken bij mensen. Hantavirus kan bijvoorbeeld leiden tot hantavirus pulmonary syndrome (HPS), een ernstige en soms dodelijke ademhalingsziekte.
 • Allergieën en Astma: De aanwezigheid van muizenkeutels kan allergische reacties en astma-aanvallen verergeren, vooral bij kinderen en mensen met gevoelige luchtwegen. Studies hebben aangetoond dat blootstelling aan muizenallergeen kan bijdragen aan chronische ademhalingsproblemen.
 • Verontreiniging: Voedsel dat in contact komt met muizenkeutels kan besmet raken en onveilig worden om te consumeren. Dit geldt ook voor keukengerei en oppervlakken waarop voedsel wordt bereid.

Daarnaast kunnen muizen urine en speeksel achterlaten, die ook ziekteverwekkers kunnen bevatten. Het is dus van groot belang om alle sporen van muizen goed schoon te maken en te desinfecteren.

Wat te doen als je muizenkeutels vindt

Als je muizenkeutels in je huis vindt, is het belangrijk om snel en efficiënt te handelen om verdere verspreiding te voorkomen en gezondheidsrisico's te minimaliseren. Hier zijn de stappen die je moet nemen:

 1. Bescherm jezelf: Draag handschoenen en een mondkapje om direct contact met de keutels en de mogelijke inademing van stofdeeltjes te vermijden. Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is.
 2. Opruimen: Gebruik een papieren handdoek of doekjes gedrenkt in desinfecterend middel om de keutels op te vegen. Gooi de doekjes direct in een afgesloten vuilniszak. Vermijd het gebruik van een stofzuiger of bezem, omdat dit de ziekteverwekkers in de lucht kan verspreiden.
 3. Desinfecteren: Maak de besmette gebieden grondig schoon met een desinfecterend middel om resterende ziekteverwekkers te doden. Dit omvat oppervlakken, vloeren en alle gebieden waar keutels zijn gevonden.
 4. Inspecteren: Controleer je huis op mogelijke toegangspunten voor muizen, zoals scheuren in muren, openingen rond leidingen en slecht afgesloten deuren en ramen. Vergeet niet om ook de buitenkant van je huis te controleren.
 5. Zet een muizenval: Plaats muizenvallen op strategische plaatsen waar je muizenactiviteit hebt waargenomen. Voor een diervriendelijke aanpak kun je gebruik maken van de Diervriendelijke Muizenval van BesteMuizenval.nl.

Diervriendelijke Muizenval van BesteMuizenval.nl 

Muizenkeutels voorkomen met muizenval

Benieuwd naar de diervriendelijke muizenval van BesteMuizenval.nl?

Bekijk hem dan hier direct!

Voorkomen van muizen in huis

Het voorkomen van een muizenplaag is essentieel om herhaling van het probleem te vermijden. Hier zijn enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen:

 • Afsluiten van Toegangspunten: Zorg ervoor dat alle mogelijke ingangen voor muizen goed zijn afgesloten. Gebruik staalwol of kit om kleine openingen te dichten. Controleer regelmatig op nieuwe gaten of scheuren.
 • Voedselopslag: Bewaar voedsel in luchtdichte containers en zorg ervoor dat er geen voedselresten of kruimels rondliggen. Houd huisdierenvoedsel en afval ook goed afgesloten.
 • Schoonmaken: Houd je huis schoon en opgeruimd. Vermijd ophoping van rommel, vooral in keukens, garages en zolders. Regelmatige schoonmaak helpt om potentiële voedselbronnen voor muizen te elimineren.
 • Tuinonderhoud: Houd je tuin netjes en opgeruimd. Vermijd dichte begroeiing direct tegen je huis en zorg ervoor dat vuilnisbakken goed afgesloten zijn. Muizen kunnen zich buiten je huis nestelen en van daaruit naar binnen komen.

Professionele hulp inschakelen

Als je een ernstige muizenplaag hebt of als je na het nemen van preventieve maatregelen nog steeds muizenkeutels blijft vinden, kan het nodig zijn om professionele hulp in te schakelen. Een professionele ongediertebestrijder kan:

 • Inspectie: Een grondige inspectie van je huis uitvoeren om de bron van de muizenplaag te identificeren en toegangspunten te lokaliseren.
 • Bestrijding: Effectieve bestrijdingsmethoden toepassen, zoals het plaatsen van vallen, lokaas of het gebruik van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen.
 • Nazorg: Advies geven over verdere preventieve maatregelen en eventueel follow-up bezoeken plannen om ervoor te zorgen dat de muizenplaag volledig is uitgeroeid.

Conclusie

Muizenkeutels zijn een duidelijk teken van een muizenprobleem in huis. Het herkennen en opruimen van deze keutels is cruciaal om gezondheidsrisico's te minimaliseren en verdere besmetting te voorkomen. Door preventieve maatregelen te nemen en snel te handelen bij het eerste teken van muizen, kun je je huis beschermen tegen deze ongewenste gasten.

Heb je nog vragen of hulp nodig bij het bestrijden van muizen? Neem dan contact op met een professionele ongediertebestrijder voor advies en ondersteuning. Zorg ervoor dat je huis veilig en hygiënisch blijft voor jou en je gezin door proactief te zijn in de bestrijding en preventie van muizen.

Reacties