grootmoeders tips tegen muizen bestrijding
Jorn Pries
05/24/2024
3 min
0

Oma's Raad om Muizen te Bestrijden

05/24/2024
3 min
0

Muizen in huis kunnen een grote overlast zijn en verschillende gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Gelukkig heeft oma altijd wel een paar handige tips en trucjes om muizen te bestrijden zonder chemische bestrijdingsmiddelen. In dit artikel delen we een aantal beproefde methoden van oma om muizen op een diervriendelijke manier buiten de deur te houden, inclusief het gebruik van een diervriendelijke muizenval.

1. Houd je huis schoon en opgeruimd

Oma's eerste en belangrijkste tip is om je huis schoon en opgeruimd te houden. Muizen komen vaak op voedselresten en rommel af. Hier zijn enkele stappen om je huis minder aantrekkelijk te maken voor muizen:

 • Voedselopslag: Bewaar voedsel in luchtdichte containers. Zorg ervoor dat er geen voedselresten of kruimels rondliggen.
 • Afvalbeheer: Leeg de prullenbak regelmatig en zorg ervoor dat de vuilnisbak goed afgesloten is.
 • Schoonmaken: Maak regelmatig schoon, vooral in de keuken en eetruimtes. Vergeet niet onder apparaten en meubels te vegen.

2. Dicht alle toegangswegen

Muizen kunnen door verrassend kleine openingen je huis binnenkomen. Oma raadt aan om alle mogelijke toegangspunten af te sluiten:

 • Inspectie: Controleer je huis op gaten en scheuren, vooral rond leidingen, deuren en ramen.
 • Reparaties: Gebruik staalwol of kit om kleine openingen te dichten. Voor grotere gaten kun je stevig materiaal zoals metaal of beton gebruiken.

3. Gebruik natuurlijke afweermiddelen

Oma zweert bij natuurlijke middelen om muizen op afstand te houden. Hier zijn enkele van haar favoriete natuurlijke afweermiddelen:

 • Pepermuntolie: Muizen houden niet van de geur van pepermunt. Plaats wattenbollen gedrenkt in pepermuntolie op plaatsen waar je muizen hebt gezien.
 • Laurierblaadjes: Leg laurierblaadjes in keukenkastjes, voorraadkasten en andere plekken waar muizen vaak komen.
 • Azijn: Maak schoon met een mengsel van water en azijn om de geur van voedsel te maskeren en muizen af te schrikken.

4. Zet een diervriendelijke muizenval

In plaats van traditionele vallen die muizen doden, raadt oma aan om diervriendelijke muizenvallen te gebruiken. Deze vallen vangen de muizen levend, zodat je ze veilig kunt vrijlaten op een plek ver van je huis.

 • Diervriendelijke Muizenval: Plaats diervriendelijke muizenvallen op strategische plaatsen waar je muizenactiviteit hebt waargenomen. Gebruik pindakaas of ander aantrekkelijk aas om de muizen in de val te lokken. Voor een effectieve en humane oplossing kun je de Diervriendelijke Muizenval van BesteMuizenval.nl gebruiken.
 • Vrijlaten: Zorg ervoor dat je de muizen minstens een paar kilometer van je huis vrijlaat, zodat ze niet terugkeren.

5. Maak gebruik van huisdieren

Oma's huisdieren, zoals katten, kunnen ook helpen om muizen op afstand te houden. Katten zijn natuurlijke vijanden van muizen en hun aanwezigheid alleen al kan muizen ontmoedigen om je huis binnen te komen.

 • Katten: Als je een kat hebt, kan deze helpen om muizen te verjagen of vangen. Zorg ervoor dat je kat toegang heeft tot de ruimtes waar muizen zijn gesignaleerd.
 • Honden: Sommige hondenrassen zijn ook goed in het opsporen en verjagen van muizen.

6. Gebruik humane methoden om muizen te verjagen

Naast diervriendelijke muizenvallen zijn er ook andere humane methoden om muizen te verjagen:

 • Ultrasone apparaten: Deze apparaten zenden hoogfrequente geluidsgolven uit die muizen vervelend vinden, maar die voor mensen en huisdieren onhoorbaar zijn.
 • Humane afschrikmiddelen: Er zijn verschillende humane afschrikmiddelen op de markt die muizen op afstand houden zonder ze te doden.

7. Zorg voor een muisvrije tuin

Muizen kunnen via je tuin je huis binnendringen. Oma raadt aan om ook je tuin muisvrij te houden:

 • Tuinonderhoud: Houd je tuin netjes en opgeruimd. Vermijd dichte begroeiing direct tegen je huis en zorg ervoor dat vuilnisbakken goed afgesloten zijn.
 • Voedselbronnen verwijderen: Verwijder voedselbronnen zoals gevallen fruit en vogelzaad dat op de grond is gevallen.

Conclusie

Met deze tips van oma kun je muizen op een effectieve en diervriendelijke manier uit je huis houden. Door je huis schoon en opgeruimd te houden, natuurlijke afweermiddelen te gebruiken en diervriendelijke muizenvallen te plaatsen, kun je een muizenplaag voorkomen en aanpakken zonder schade aan de dieren toe te brengen.

Heb je nog vragen of hulp nodig bij het bestrijden van muizen? Overweeg dan het gebruik van de Diervriendelijke Muizenval van BesteMuizenval.nl en neem contact op met een professionele ongediertebestrijder voor advies en ondersteuning. Met oma's raad en een beetje inzet kun je je huis vrij houden van muizen op een humane manier.

Diervriendelijke Muizenval van BesteMuizenval.nl 

Beste tips van oma om muizen buiten te houden

Benieuwd naar de diervriendelijke muizenval van BesteMuizenval.nl?

Bekijk hem dan hier direct!

Reacties